Giresun’da en çok ne yetişir?
Fındık Giresun’da alternatifi olmayan bir tarım ürünü olup, ilin ekonomik yapısını şekillendiren sanayi sektörü de büyük ölçüde fındık ve fındık ürünlerine dayalı olarak gelişme imkânı bulmuştur. Fındık, ilin ilk tarımsal ihracatıdır.
Giresun ne üretiyor?
İlde fındık üretiminin yanı sıra tahıl ve meyve yetiştiriciliği de bitkisel üretim olarak yapılmaktadır. Hayvansal üretimde et, süt, yumurta, bal ve deniz ürünleri üretimi yapılmaktadır.
Giresun’un en meşhur meyvesi nedir?
“Kirazın yurdu” Giresun’dur. Bu nedenle bazı tarihçiler, isminin kiraz anlamına gelen Yunanca Kerasus veya Keresea kelimelerinden türediğini belirtmektedir.
Giresun’un en çok neyi meşhur?
Fındığın anavatanı olan ve dünyanın en kaliteli fındığının üretildiği Giresun’da, denizden yüksek köylere kadar uzanan topraklarda fındık bahçeleri yer alıyor.
Giresunlular ne yer?
Giresun’un meşhur lezzetleri: Çalıçiçeği, merulcan, mendek, kuzukulağı, güldune, hoşran, ısırgan, düğüm otu, kabalak, sakarca, merevcen, pazı, galdirik ve pezik bunlardan birkaçıdır. Sebzeler ana yemek olmasının dışında çorba, sarma, dible, kavurma, kavurma, mıhlama ve mücver olarak da kullanılır.
Giresun’un eski adı nedir?
Giresun, Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. “Kiraz diyarı” adının yabani kiraz ağaçlarından türemiş olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397 yılında Türkmen hükümdarı Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve bir Türk yurdu haline gelmiştir. Eski Türkler şehre Vilayet-i Çepni adını vermişlerdir.
Giresunlular çepni mi?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni adıyla anılmaktadır. Günümüzde Çepniler ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşamaktadır.
Giresun denilince aklımıza hangi ürün gelir?
Bilindiği üzere ‘Giresun Tombul’ fındığının yanı sıra sivri fındık ve siyah fındık çeşitlerine de coğrafi işaret tescili verilmiştir.
Giresun halkı nasıl?
Yöre halkı, yaşadıkları deniz kadar canlı ve coşkuludur. Oyunları ve şarkıları da onlara uygundur. Giresun’un en önemli oyunları Giresun Hoş Geldin ve Horon’dur. Erkekler Horon’u bölgenin ünlü enstrümanı Kemençe veya Davul-Zurna eşliğinde oynarlar.
Giresun ne ile tanınır?
Giresun özellikle şehrin simgesi olan uluslararası üne sahip fındığıyla ünlüdür.
Giresunda zeytin yetişir mi?
Karadeniz Bölgesi: Yeşilliklerle Dolu Zeytinlikler Ordu, Giresun ve Trabzon gibi şehirlerde nemli iklim ve dağlık arazi zeytin ağaçlarının büyümesini teşvik eder. Bu bölgelerde yetişen zeytinler genellikle hafif meyvemsi ve tatlı bir lezzet profiline sahiptir.
Giresun’un en meşhur tatlısı nedir?
Balkanlar, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde çoğunlukla tatlı olarak tüketilir. Hatta ilk basılı yemek kitabı olan Melceü’t-Tabbâhîn’de çok çeşitli kadayıf tarifleri yer alır. Tel Kadayıf, Türk mutfağının ve Giresun mutfağının en popüler tatlılarından biridir.
Giresun erkekleri nasıl olur?
Giresun Erkeklerinin Özellikleri Giresun erkekleri genellikle güçlü, çalışkan ve kararlıdır. Denizcilik ve fındık çiftçiliğiyle uğraşan bu erkekler, zor koşullar altında azimleriyle bilinirler. Ailelerine ve geleneklerine büyük önem verirler.
Giresun’un ne yetişir?
Giresun ilinin en önemli tarım ürünü fındıktır. Fındıktan sonra çay ve kivi ekonomik değeri olan tarım ürünleridir. Tirebolu ve Eynesil bölgelerinde fındıktan sonra çay tarımı ikinci sırada yer almaktadır.
Giresun’un iklimi nedir?
İl topraklarının büyük bir bölümünü kaplayan Karadeniz’e bakan kesiminde ılık ve yağışlı iklim özellikleri görülürken, Eğribel Geçidi’nin güneyinde Kelkit Havzası’na bakan kesimde karasal iklim özellikleri görülmektedir.
Giresun’un neyi meşhur kiraz?
Giresun’un kirazları meşhurdur. Kiraz çekirdeklerinden yaptıkları “kiraz tuzu sosu” lezzetlidir. Ancak yıllık kiraz üretimi sadece 250 tondur. Türkiye’nin toplam kiraz üretimi 550.000 tondur.
Giresunda ceviz yetişir mi?
Giresun’da ceviz en çok Şebinkarahisar ve Çamoluk ilçelerinde yetiştiriliyor.
Giresun’un bitki örtüsü nelerdir?
Giresun’un baskın bitki örtüsü ormandır. Ormanlarda ladin, köknar, kayın, gürgen, ıhlamur ve kestane gibi ağaçlar bulunur. Bazı yerlerde sarıçam ve karaçam da vardır. Ormanlar arasında bazı çalı toplulukları da vardır.
Giresun’da ne yenir?
Giresun’un en çok sevilen yöresel yemekleri şunlardır: Karalahana çorbası, tel kadayıfı, karalahana dolması, hamsi pilavı, közlenmiş fasulye turşusu, pezik, görele pidesi, hamsi böreği, yağlaş, mendek çorbası, ısırgan otu çorbası ve darı unu helvası.